Geroosterde kip: dit ingrediënt rijk aan minerale zouten zorgt voor een goudbruine en smakelijke bereiding

Wat als u maar één ingrediënt nodig had om uw geroosterde kip te perfectioneren? Dit basisingrediënt uit de voorraadkast is rijk aan minerale zouten en zorgt voor een knapperig vel en mals vlees. Het is gemakkelijk te vinden in de winkel en heeft alles in huis om uw gerecht naar een hoger niveau te tillen.

Om hun gebraden kip wat pit te geven, gebruiken mensen vaak marinades en verschillende kruiden die het vlees smaak en malsheid geven. Dat is een goed idee, maar één ingrediënt in het bijzonder verandert de textuur van het gevogelte tijdens het bakken volledig. Dankzij het rijke gehalte aan minerale zouten vormt het een knapperig en licht zout korstje, maar maakt het het vlees ook malser. En voor de sceptici onder ons: dit is geen culinaire mythe, maar een weinig bekende toepassing van dit ingrediënt. Ontdek deze geweldige tip!

Het kleine geheim dat gebraden kip transformeert

Het belangrijkste ingrediënt is bruisend water! Verrast? De samenstelling van bruisend water (natriumbicarbonaat, magnesium en kalium) is doorslaggevend. Deze mineralen helpen de huid van het gevogelte bruin te kleuren, maar maken ook de vezels van het vlees malser. Zo is de kip bij het uit de oven halen knapperig van buiten en mals en sappig van binnen. Het proces dat tot dit resultaat leidt, is erg interessant. Tijdens het bakken verdampt het koolzuurhoudende water en bevordert het de vorming van een mooie goudbruine korst, dankzij de interactie tussen de huid van de kip en de minerale zouten. De koolstofdioxidebelletjes en de minerale zouten, die de vezels van het vlees malser maken, voorkomen ook dat het gevogelte tijdens het bakken uitdroogt. Een ander voordeel is dat het gebruik van bruisend water het gebruik van vetten zoals boter of olie vermindert. Op deze manier krijgt u een lichtere gebraden kip.

Bruisend water: hoe gebruikt u het om kip te bereiden?

Een gebraden kip bereiden met bruisend water is eenvoudig. U hoeft het gevogelte tijdens het bakken alleen maar regelmatig te besprenkelen om het bakresultaat te optimaliseren. Hieronder vindt u de stappen voor het bereiden van een kip van 1,5 kg:

  1. Haal de kip ongeveer 30 minuten voor het bereiden uit de koelkast. Kruid het gevogelte zoals u dat gewoonlijk doet met specerijen, aromatische kruiden of specerijen.
  2. Leg de kip in een ovenschaal. Giet een half glas bruisend water over de huid van de kip. Dit vormt een basis voor het bruinen.
  3. Zet de kip 1 uur en 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Giet om de 20 minuten een paar lepels bruisend water over de kip. Dit houdt het vocht vast en zorgt voor een gelijkmatige garing.
  4. De laatste 10 minuten verhoogt u de oventemperatuur tot 190 °C, zodat de kip mooi bruin wordt.